Tevredenheidsonderzoek

De enquête wordt regelmatig als middel ingezet om meningen en ideeën ophalen bij vrijwilligers. Veel organisaties voeren op gezette tijden een vrijwilligerstevredenheidsonderzoek uit. Meestal gaat het dan om een papieren of digitale vragenlijst. Van deze enquêtes is bekend dat de respons meestal matig is en dat is ook de ervaring van veel organisaties. Zorgorganisatie Florence pakt het anders aan en organiseert een ‘live enquête’: het Florence Stellingenspel.

Aandachtspunten voor de organisatie

Combineer een gezellige bijeenkomst met inhoudelijk interessante vragen, waarover uitwisseling kan ontstaan tussen de deelnemers.

Zorg ervoor dat alle vrijwilligers mee kunnen doen door eventuele hindernissen voor deelname weg te nemen.

Informatie voor vrijwilligers

Voor vrijwilligers is een ‘live’ tevredenheidsonderzoek een laagdrempelige manier om inbreng te hebben. U hoeft niets voor te bereiden. U brengt uw kennis en ervaringen mee en beantwoordt de vragen. En als u meer wilt vertellen, kan dat ook. De organisatie haalt vaak relevante informatie uit een toelichting.

Wat u er zelf aan kunt hebben

  • Door uw stem te laten horen in een tevredenheidsonderzoek, kunt u invloed hebben op de werkomstandigheden en ondersteuning van vrijwilligers.
  • Een gezellige bijeenkomst met andere vrijwilligers.
  • Uitbreiding van uw netwerk.

Praktijkvoorbeelden

Draag bij aan deze website

Geef uw tips, voorbeelden en opmerkingen.


Een bijlage is optioneel. Bestandsformaat: pdf.
De maximale bestandsgrootte is 64 MB.
Na het plaatsen ontvangt u een e-mail ter bevestiging.
Het e-mailadres wordt niet bij uw bijdrage getoond.